La reintroducció de la cabra salvatge pirinenca

Llegeixo a la revista Quercus que governs francesos i espanyols es plantegen, des de la seva extinció l’any 2000, la reintroducció de la cabra salvatge pirinenca (Capra pyrenaica pyrenaica). El principal motiu sembla ser la restauració de la biodiversitat, una cosa que vol dir tantes coses com cap ni una. Això de la “restauració de la biodiversitat” s’utilitza sovint per definir i defensar certes polítiques suposadament conservacionistes, animalistes i “amigues de la natura”. Però és ben bé així ?

Restaurar la biodiversitat implica, en certa manera, que hi ha una referència a la que volem tornar. Aleshores, restaurar la biodiversitat del Pirineu (o de qualsevol altre lloc), quin punt de referència té ? Cada cas el seu ? És a dir, per la cabra salvatge, el 1999, i per la marmota alpina fa uns 12500 anys ? Sota el meu punt de vista, és un concepte bonic, que queda bé, però que no porta enlloc. Algú ha pensat què implica tornar a tenir cabres salvatges al Pirineu, pel paisatge ? Quins efectes esperem que tinguin ? Per ser cabres, i, per tant, molt generalistes de dieta, menjaran de tot i “netejaran” el bosc ? Potser si, però, i si passa com amb la resta de grans herbívors que tenim que, en alguns llocs, comencen a tenir poblacions massa elevades (senglars, cabirols, daines, cérvols….) ?

Cabra salvatge a Sierra Nevada

El despoblament de les zones rurals (EL gran problema, al meu entendre), deixa molt de territori lliure per aquestes espècies, que no tenen cap depredador que pugui controlar-ne la població de manera eficient. Poc farien les quatre àligues daurades i poc més farien els llops* si en tinguéssim, amb milers d’individus d’herbívors. Tampoc no podem esperar que els caçadors poguessin controlar poblacions massa denses d’aquestes espècies. Els autors de la revista Quercus recomanen que, enlloc d’invertir diners en restaurar la biodiversitat, es dediquin diners i esforços a conservar la que tenim, part de la qual està en estat de conservació crític. Hi estic d’acord, i que quedi clar que també estaria d’acord en re-introduïr la cabra salvatge, però sabent què es fa, i n’estic pràcticament segur que si es fa ara, es fa a cegues.

 

* Tema interessant !! Estigueu atents a la meva propera entrada, que va de llops !!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.